Lezing en boek

Opgravingen onder het Hart van Grave

Lezing door Jeroen Oosterbaan, 21 januari 2018

De bouw van het huidige Hart van Grave leverde in de winter van 2010-2011 ongeveer 1.500 sporen en bijna 11.000 vondsten op. Twee voorbeelden zijn een penning met de afbeelding van Karel V en een metalen kinderhorloge. Over deze bijzondere vondsten is een rapport geschreven door Jeroen Oosterbaan en Arthur Grifioen.

Onderzoeker en archeoloog Jeroen Oosterbaan geeft een lezing over de opgravingen.
Archeologen noemen de Graafse vondsten voor de Nederlandse archeologie uniek. Vondsten geven informatie en inzicht in het leven van de toenmalige bewoners. Zo zijn restanten van zeven boerderijen met erven aangetroffen.

Voordeel van belegeringen
De vele belegeringen van Grave als garnizoensstad hebben één voordeel. Burgers  bouwden nieuwe huizen op bestaande funderingen waardoor oude bouwlagen bewaard bleven. Deze laten de ontwikkeling zien van de laat-middeleeuwse nederzettingen in Grave en het rivierengebied. Veel vorige opgravingen in Grave zijn niet gedocumenteerd. Dit rapport geeft een goed beeld van het ontstaan van Grave.