Cursus klassieke muziek

Kosten € 50 pp voor vijf bijeenkomsten
Docent  Maarten Nellestijn
Plaats  Graafs Museum
Parkeren  naast het museum (gratis)

Onderwerp: Klassieke muziek: 1900-1945

Bij het aanbreken van de 20e eeuw lopen de spanningen in Europa hoog op. Het romantische beeld van de vooruitgang blijkt gezichtsbedrog, en zo vallen romantische idealen in de kunsten ook uit de gratie. Toch is bijvoorbeeld Schoenbergs op het eerste gezicht antiromantische dodecafonie uiteindelijk niet geheel van diezelfde idealen te scheiden. Nieuwe muzikale ontwikkelingen, maar ook nieuwe technologieën zetten de muziek op zijn kop, en zelfexpressie en luisterplezier worden in toenemende mate verdacht. In deze cursus wordt muziek van ruwweg 1900-1945 behandeld. Het spanningsveld tussen enerzijds de toenemende complexiteit en intellectuele prestige, en anderzijds het publiek staat centraal. (Vrees niet, ook in dit tijdvak is veel mooie muziek gemaakt!) Ook wordt de rol van muziek in de propagandamachine van het Derde Rijk behandeld”.

Maarten Nellestijn is een enthousiaste verteller die zijn cursisten graag meeneemt in de geschiedenis van de muziek. Hij vertelt en laat muziekstukken horen. Thuis ontvang je per les een PDF (met de muziekstukken) om alles nog eens te beluisteren. Kennis over de muziek hoef je niet te hebben, dat heeft hij vooral.

Opgeven kan via mail (u kunt in het museum betalen, pin mogelijk) of hieronder via de link.