Educatie

Wat is het je waard?

Schoolproject over dilemma’s in oorlogstijd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden gewone mensen voor moeilijke keuzes. In oorlogstijd kan een keuze grote gevolgen hebben. Het afwegen van dilemma’s staat centraal in het project Wat is het je waard?

De werkgroep Educatie heeft samen met Erfgoed Brabant Academie lesmateriaal gemaakt waarbij Graafse, historische gebeurtenissen uit de oorlog dichtbij gehaald worden. Het project is geschikt voor groep 7/8 van het basisonderwijs en klas 1/2 van het voortgezet onderwijs.

Deelnemende scholen
We zijn er trots op dat bijna alle basisscholen uit de gemeente Grave zich aangemeld hebben voor dit project. Ook basisscholen uit Nederasselt, Overasselt en Heumen doen mee! Van het voortgezet onderwijs zijn het Merletcollege en de Visio-school geïnteresseerd.

Bezoek kampement
17 september is het 75 jaar geleden dat Grave bevrijd werd. Om dat te vieren zijn er allerlei activiteiten rond de Kazematten en de Graafse brug. De scholen kunnen dan tijdens het project Wat is het je waard dat rond die tijd loopt, het kampement bij de brug bezoeken.

Lesmateriaal
Het lesmateriaal bestaat uit een docentenhandleiding en fotomateriaal. De boekjes worden op dinsdag 27 augustus om 15.30 u in het Graafs Museum overhandigd, in aanwezigheid van wethouder Peters. De digitale versie van het boekje Wat is het je waard is hier alvast te lezen.

De foto's uit de handleiding staan hieronder. Fotoverantwoording:
BHIC, Den Bosch, Gemeentebestuur van Grave, 1942-1969 (toegangsnr. 7828), inventarisnr 51) | St. Depot Graafs Museum | J. Timmermans, Grave | US National Archives | H.M. Barten, Grave