Graafs Museum depot
t/m 16 feb 2020

Schatten uit het depot | gekocht en gekregen

Momenteel loopt in het Graafs Museum de tentoonstelling Schatten uit het depot, gekocht en gekregen. In deze tentoonstelling tonen we de volle breedte van de bezittingen van het museum. Zo hebben we veel prenten en schilderijen en die zijn dan ook zeer ruim vertegenwoordigd.

Heel bijzonder is de collectie Graafs, dat wil zeggen in Grave vervaardigd zilver. Maar ook zijn er herinneringen aan het Oranje hotel en aan de blindeninstituten. Een rijk bezit en een rijk aanbod, voor iedereen te bekijken in het museum tot en met 16 februari 2020.

Een Graafse tabakspot
Een van de schatten die tijdens de tentoonstelling te zien is deze bijzondere Tabakspot. 
Dankzij de Vrienden van het Graafs Museum kon Stichting Graeft Voort een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan: uit een particuliere collectie kon een zilveren Louis XVI tabakspot uit ca. 1790 worden verworven. De tabakspot is van een Graafse zilversmid en niet de minste. Jan Alexander Krieger, de latere ambtman en dijkgraaf, klom omhoog in de Graafse en vaderlandse politiek na de komst van de Fransen in 1794 maar daarvoor was hij in zijn geboortestad zilversmid en drukker.
Kenners spreken van een uniek object, want er is nauwelijks enig Graafs zilver van voor het Koninkrijk Holland bewaard gebleven. Eerder kon het museum al beslag leggen op een al even zeldzame zilveren lepel, gesmeed door Hendrik van der Klokken. Beide items zijn tot en met 16 februari in het museum te bezichtigen.

GraafsMuseum_Zilveren Tabakspot_Krieger

De meest recente verkregen schat, een tabakspot van de Graafse zilversmid Krieger.

Deel dit

Graafs Museum

St. Elisabethstraat 10a
5361 HK  Grave
(0486) 47 59 48
info@graafsmuseum.nl

Volg ons op Facebook

Entree

Volwassenen €3 
Museumkaart, Vrienden van en jongeren tot 18 jaar gratis

Groepen van 6  of meer €2 pp
 
Rondleidingen op aanvraag
Het museum is rolstoeltoegankelijk

Openingstijden

Woensdag  t/m zondag
13–17 uur

Daarnaast voor groepen 
op afspraak 

Pers & reserveren

Voor inlichtingen of beeldmateriaal, en aanvragen voor rondleidingen:
info@graafsmuseum.nl
(0486) 47 59 48